Den 5:e i månaden Iyar infaller Israels självständighetsdag. Denna högtid faller utanför en kurs i bibelhebreiska, men symbolerna i det israeliska statsvapnet (menoran, den sjuarmade ljusstaken, och två olivkvistar) respektive flaggan (två blå ränder mot en vit bakgrund {+ Davidsstjärna}) är bibliska. Källorna är Sak 4:1–6 (om menoran) och Num 15:37–41 som utgör den tredje delen av shma-bönen (om talit, ”bönemanteln” och tsitsit ”tofsar”).
För bilder med menoran genom tiderna (under rubriken ”the Menorah” i länken), se här.
Observera att tsitsit (”tofsar”) jämte ytterligare två föremål som nämns i de två första delarna av shma-bönen (Dt 6:4–9; 11:13–21), nämligen mezuzan (ordagrant ’dörrpost’) och tefilin (bönekapslar för panna och arm som innehåller shma-bönen), är de tre föremål som påminner Israels folk om Guds SAMTLIGA bud i toran.
För grundläggande information om ovannämnda föremål, klicka här
För vidare information, se tallit
Se följande två dokument:
– Religiösa föremål, Sak 4:1–6 och Num 15:37–41” med den hebreiska texten och översättningen från B1917. Övriga delar av shma-bönen finns på sidan 334 och 336 i övningsboken.
– Symbolen för de första kristna i Jerusalem (se nedan)
Symbolen för de första kristna i Jerusalem bestående av Menoran, Davidsstjärnan och fisken. Ordet fisk på grekiska "ichthys" består av initialerna i "Jesus Kristus, Guds son, Frälsaren".
Menoran och Davidsstjärnan ingick i den tidiga kristna symbolen som bestod av "den sjuarmade Tempel-Menorahn och en fisk som smälter ihop genom en Davids-stjärna […]. Eftersom Davidsstjärnan består av två trianglar, såg de tidiga messianska judarna och kristna den som en bild av försoning mellan Gud och människan; en triangel pekar ner från himlen till människan och den andra triangeln pekar från människan till Gud" (Shalom över Israel, 12/08).